RECEPT: Limonina pita z meringo

  

Sestavine za testo:
  • 250 g moke
  • 60 g mletega sladkorja
  • ščepec soli
  • 160 g hladnega masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak

 

 Sestavine za limonino kremo: 
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici kristalnega sladkorja
  • naribana lupinica dveh limon
  • 250 g maskarponeja
  • 360 g kisle smetane
  • sok dveh limon

 

 Sestavine za meringo:
  • 250 g pasteriziranih beljakov
  • 500 g mletega sladkorja

 

 Postopek:

 

Najprej pripravimo testo. Moko, mleti sladkor in sol stresemo v posodo ter dobro premešamo. Dodamo na kocke narezano maslo in pričnemo z nežnim, a hitrim drobljenjem moke in masla. Ko imamo drobtinam podobno teksturo (brez večjih delcev masla), dodamo še jajce in rumenjak. Sestavine na hitro pognetemo, da dobimo enotno testo, ki ga na pomokani delovni površini razvaljamo v enakomerno debel krog. Razvaljano testo previdno položimo v pekač in ga s prsti nežno pritisnemo ob dno in obod. Odvečno testo odstranimo in lepo oblikujemo rob. Na testo položimo peki papir in nanj stresemo približno dve pesti suhega fižola. Testeno osnovo pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 minut. Nato suhi fižol in peki papir odstranimo in osnovo pečemo še nadalnjih 10 minut. Testo mora bili na 3/4 pečeno.

Rumenjak, sladkor, limonino lupinico in maskarpone z ročno metlico gladko razmešamo. Dodamo limonin sok in kislo smetano. Na hitro premešamo in pazimo, da ne mešamo preveč, saj se lahko krema utekočini. Kremo vlijemo na testeno osnovo in pito pečemo na 180 stopinj Celzija še približno 15 minut. Krema se mora strditi in dobiti lepo svetlečo glazuro. Pito odstranimo iz pečice in ohladimo.

Beljake in mleti sladkor dodamo v kozico in pristavimo na srednjo temperaturo. Na eno roko si poveznemo rokavico, v drugo pa primemo termometer. Beljake in sladkor z eno roko previdno mešamo, dokler se sladkor povsem ne razpusti. Ko temperatura doseže 50 stopinj Celzija, zmes viljemo v posodo električnega mešalnika. Pričnemo mešati na srednji hitrosti in ko začne zmes dobivati obliko, hitrost mešanja zvišamo na najvišjo stopnjo. Mešamo še toliko časa, da dobimo gost in bleščeč sneg – meringo, ki dobro obdrži svojo obliko. Za to potrebujemo približno 15 minut.

Meringo nadevamo v vrečko za krašenje, na katero smo namestili okrogli nastavek. Na ohlajeno pito nabrizgamo lepe beljakove kupčke in jih na koncu na hitro zapečemo z brenerjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja