Knjiga: Novo Rojstvo

Avtor: Tomaž Mihelič

Menda je za to kriv Bog, ko je ustvaril Adama in Evo ter tako začrtal razliko med spoloma. Vendar pa je ta možakar ustvaril tudi mene in prav rada bi se soočila z njim na štiri oči. Brez zadržkov bi ga vprašala, ali je pri meni res naredil napako, kot je pod izrazom transseksualnost zapisano v strokovni literaturi.

Sem napaka? In zakaj je izbral prav mene? Je to božji blagoslov ali kazen? S čim sem si prislužila ta križev pot, ki ga hodim, odkar sem se zavedela same sebe. Sprejela sem njegovo vero, ki mi je bila vsiljena že ob rojstvu, in sem jo skozi vzgojo tudi ozavestila. Bog je tisti stvarnik vsega stvarstva, ki nas varuje pred zlim in vzpodbuja k temu, da bi živeli srečno. Zato nikakor ne morem sprejeti odločitve o tem, da sem nekaj, česar ne občutim. Sita sem znanstvenih razlag, da gre v mojem primeru za motnjo spolne identitete …

… Seveda brez etiket v naši družbi pač ne gre. Če žigosajo živino, je treba še ljudi, da jih za vselej zaznamujejo in že na daleč ločijo, kdo je vreden tople besede in v koga zalučati kamen.

 

Kot je v predgovoru h knjigi zapisala novinarka Bojana Leksovar, je Salome v Sloveniji znano ime, skoraj nihče pa v resnici ne  pozna  njene prave zgodbe. Rodila se je kot moški, a si je v življenju želela samo eno – postati prava ženska. Znana estradnica se je rodila na Hrvaškem, v konservativni družbi, ki ni priznavala in sprejemala drugačnih ljudi, a tudi družina ji ni bila v oporo, piše Leskovarjeva. Odločila se je, da poskusi srečo v Ljubljani.

Kljub zatiranju, posmehu in celo agresiji glede njene drugačnosti v Sloveniji se je Salome uprla družbenim predsodkom in naredila korak, ki si ga, kot navaja novinarka, marsikdo ni upal. Podpora prijateljev in znancev ji je omogočila, da je najprej dobila “čisto prave prsi”, kasneje se je odločila za popolno spremembo spola, da bi jo tudi družba sprejela kot žensko. V knjigi so zapisana odrekanja, zbiranje denarja in prestajanje bolečin.

Sicer pa je to ganljiva zgodba o ženski, ki se je bojevala za svojo pravo identiteto, saj je s pogumom in močno voljo Salome postavila nove meje in utrla pot vsem, ki čutijo enako kot ona, je o knjigi zapisala Bojana Leskovar.

Film: Božja napaka

Film : I Z H O D